Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowo-pomarańczowa

Zupa pomidorowo-pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50892

Dodano:

Odsłon: 684

Co zrobić z rosołu z niedzieli? U nas utarło się ,że jest pomidorówka...i oto ona ,tym razem z dodatkiem soku pomarańczowego. Ot ,pomidorowa w nowej odsłonie ,troszkę odświeżona ,z południowym smaczkiem...z polskimi pomidorami....soczystymi ,słodkimi ,wypełnione słońcem.

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • duża różowa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 l rosołu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • ocet winny (biały)
  • sól ,pieprz
  • opcjonalnie 2-3 suszone grzyby
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa pomidorowo-pomarańczowa

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzamy we wrzątku ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku ,dodajemy posiekaną cebulę ,lekko ją szklimy ,dodajemy do tego posiekany czosnek ,tymianek i cynamon ,smażymy chwilę i dodajemy pomidory oraz sok pomarańczowy (opcjonalnie można dodać pokrojone suszone grzyby). Całość dusimy ok. 10 min. Następnie do całości dolewamy rosół i gotujemy 15 min. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i octem. Podajemy z ulubionym makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 20 sierpnia 2014 pomidorowa to moja ulubiona zupa :-) więc każda jej wariacja mile widziana. Twoja z dodatkiem soku z pomarańczy powala :-) na pewno wypróbuję w najbliższym czasie :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń