Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa porowa świetnie zestawia się z lekkim w smaku mięsie, np. z pulpetami, ale także w wersji z ziemniakami, smakuje wybornie. Kremowa, wyjątkowo delikatna w smaku zupa, która idealnie odnajdzie się na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujesz czegoś ciepłego i sycącego. Nie rezygnuj z dodania ziemniaków, gdyż nadadzą zupie wyrazistości w smaku i gładkości, natomiast pulpety sprawią, że zupa będzie bardziej treściwa.
Garnek, deska do krojenia, praska
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1363
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1363
Składniki
Zacznij od przygotowania pulpetów. W misce połącz mielone mięso z indyka, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Jeżeli lubisz dodatkowe przyprawy, np. oregano lub koperek, to dołącz je do środka.
Mięso wyrabiaj za pomocą rąk, aż składniki dobrze się połączą skłaniki, a mięso stanie się gładkie.
Odstaw składniki na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Z przygotowanej masy mięsnej przygotuj małe kulki. Odstaw je na talerzyku.
Umyj 3 duże pory i pokrój je w cienkie plasterki. Następnie obierz i pokrój cebulę oraz ziemniaki w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej masło lub oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i pory, a następnie smaż na średnim ogniu, aż zmiękną, około 5-7 minut.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10-12 minut.
Do gotującej się zupy delikatnie wrzuć pulpety i gotuj całość przez kolejne 10 minut, aż pulpety i ziemniaki będą miękkie. Nie przejmuj się jeżeli ziemniaki się rozgotują. Zupa dzięki temu będzie bardziej kremowa.
Dodaj śmietankę i podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu.
Dopraw zupę solą i pieprzem.
Podawaj zupę posypaną posiekaną koperkiem.