Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa porowa z boczkiem i serem"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 100
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 233
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 100
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 233
Składniki
Z porów odcinamy zielone części, białe dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w skośne plastry o grubości 0,5 cm. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Pory i cebulę szklimy na rozpuszczonym na patelni maśle.
Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy dwa plasterki boczku pokrojone w kostkę i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Na koniec wrzucamy topiony serek i mieszamy do rozpuszczenia.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatołowej. Wlewamy lekko posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy śmietanę, króciutko gotujemy. Pozostały boczek wysmażamy na chrupko.
Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy tartym żółtym serem, dekorujemy przesmażonym boczkiem.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.Źródło: Rewia