Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa porowa z boczkiem i serem

Zupa porowa z boczkiem i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Zupa porowa z boczkiem i serem"

Składniki

  • 3-4 pory
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego (może być z kostki)
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • kostka łagodnego serka topionego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • szklanka startego żółtego sera
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z porów odcinamy zielone części, białe dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w skośne plastry o grubości 0,5 cm. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Pory i cebulę szklimy na rozpuszczonym na patelni maśle.

  2. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy dwa plasterki boczku pokrojone w kostkę i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Na koniec wrzucamy topiony serek i mieszamy do rozpuszczenia.

  3. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatołowej. Wlewamy lekko posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy śmietanę, króciutko gotujemy. Pozostały boczek wysmażamy na chrupko.

  4. Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy tartym żółtym serem, dekorujemy przesmażonym boczkiem.

  5. Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń