Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa porowa z boczkiem i serem"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102891
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1997
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5860
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5856
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102891
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1997
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5860
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5856
Składniki
Z porów odcinamy zielone części, białe dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w skośne plastry o grubości 0,5 cm. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Pory i cebulę szklimy na rozpuszczonym na patelni maśle.
Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy dwa plasterki boczku pokrojone w kostkę i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Na koniec wrzucamy topiony serek i mieszamy do rozpuszczenia.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatołowej. Wlewamy lekko posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy śmietanę, króciutko gotujemy. Pozostały boczek wysmażamy na chrupko.
Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy tartym żółtym serem, dekorujemy przesmażonym boczkiem.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.Źródło: Rewia