Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa porowa z boczkiem i serem"
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2467
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2526
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 500
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1365
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2467
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2526
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 500
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1365
Składniki
Z porów odcinamy zielone części, białe dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w skośne plastry o grubości 0,5 cm. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Pory i cebulę szklimy na rozpuszczonym na patelni maśle.
Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy dwa plasterki boczku pokrojone w kostkę i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Na koniec wrzucamy topiony serek i mieszamy do rozpuszczenia.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatołowej. Wlewamy lekko posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy śmietanę, króciutko gotujemy. Pozostały boczek wysmażamy na chrupko.
Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy tartym żółtym serem, dekorujemy przesmażonym boczkiem.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.Źródło: Rewia