Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryką ciecierzyca, lekko chrupiąca, wyłożone na sosie jogurtowym z fetą, posypane miętą. Pyszne i aromatyczne danie, będzie świetnym dodatkiem do grilla, lub samodzielnym daniem.
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 551
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 999
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 188
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2722
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 551
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 999
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 188
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2722
Składniki
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, umyć i odłożyć na ręczniku do wyschnięcia
Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zmieszać buraki z oliwą, solą, pieprzem i za'atarem i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut.
Dobrze obsuszoną ciecierzycę polać oliwą, cytryną, posypać mieszanką przypraw i solą, obtoczyć. Wsypać na blachę (inną niż buraki) i wstawić do piekarnika. Piec ok 30 minut razem z burakami, mieszając co jakiś czas
Buraki na ok 15 minut przed końcem odkryć żeby się lekko przyrumieniły
Sos - wymieszać fetę z jogurtem i posiekanym czosnkiem- można zmiksować. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny. Wymieszać.
Na talerz wyłożyć sos, na to buraczki i ciecierzycę, posypać miętą i podawać ciepłe.