Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryką ciecierzyca, lekko chrupiąca, wyłożone na sosie jogurtowym z fetą, posypane miętą. Pyszne i aromatyczne danie, będzie świetnym dodatkiem do grilla, lub samodzielnym daniem.
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 42
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 52
Pyszny sos gdzie główną rolę gra papryka. Jest idealny do zawekowania na zimę...
Odsłon: 53
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 32
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 42
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 52
Pyszny sos gdzie główną rolę gra papryka. Jest idealny do zawekowania na zimę...
Odsłon: 53
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 32
Składniki
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, umyć i odłożyć na ręczniku do wyschnięcia
Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zmieszać buraki z oliwą, solą, pieprzem i za'atarem i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut.
Dobrze obsuszoną ciecierzycę polać oliwą, cytryną, posypać mieszanką przypraw i solą, obtoczyć. Wsypać na blachę (inną niż buraki) i wstawić do piekarnika. Piec ok 30 minut razem z burakami, mieszając co jakiś czas
Buraki na ok 15 minut przed końcem odkryć żeby się lekko przyrumieniły
Sos - wymieszać fetę z jogurtem i posiekanym czosnkiem- można zmiksować. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny. Wymieszać.
Na talerz wyłożyć sos, na to buraczki i ciecierzycę, posypać miętą i podawać ciepłe.