Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa porowa z pulpecikami:

Zupa porowa z pulpecikami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 4746

Dodano:

Odsłon: 2807

Jedna ze smaczniejszych zup. Polecam dla jej smaku i aromatu.

Składniki

  • 3 pory (tylko część jasna)
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 pasternak
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła do zeszklenia pora i cebuli
  • 1 łyżka masła i 2 łyżki oleju do podsmażenia pokrojonych warzyw
  • 3 topione serki tzw. "trójkąciki" o smaku śmietankowym
  • sól i pieprz do smaku
  • Pulpeciki:
  • 60 dag mielonej łopatki
  • 1 cebula zeszklona na łyżce masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/4 szklanki letniego bulionu
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa porowa z pulpecikami:

Przygotowanie


  1. Pory i cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle.
    Olej z masłem włożyć do większego garnka z grubym dnem i podsmażyć pokrojone warzywa.
    Następnie zalać bulionem lub rosołem, dodać por z cebulą i gotować aż warzywa zmiękną. Zmiksować.
    Ponownie wstawić na ogień i dodać serki . Mieszać aż się rozpuszczą. Doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.


    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na koniec wlać bulion i wyrabiać aż masa stanie się gładka. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie pulpeciki. Smażyć na oleju.
    Podawać z zupą. Udekorować krążkami pora i natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 20 grudnia 2019 Świetna zupka,z pora jest wyjątkowo delikatna a pulpeciki dopełniły smaku:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń