Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa prezydencka z pewnością sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe – pełna jest aromatycznego mięsa i pysznych warzyw. Dodatek ziół sprawia, że z pewnością zapadnie ona w pamięć każdemu, kto jej posmakował.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4688
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4144
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4688
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4144
Składniki
Do przygotowania tej zupy z tej ilości składników przygotuj bardzo duży garnek o pojemności co najmniej 6 litrów. Mięso umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Papryki posiekaj, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę podobnej wielkości co mięso. Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
W garnku podsmaż boczek na średnim ogniu aż będzie chrupiący. Wyjmij go łyżką cedzakową i odłóż na bok. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażaj partiami kawałki mięsa do zrumienienia. Przenoś je po tym do osobnej miski. Do garnka wlej olej. Dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj je razem przez ok. 2 minuty. Dodaj mieloną paprykę, cayenne, kminek i mąkę. Gotuj całość przez kolejne 2 minuty, tworząc zasmażkę.
Wlej ocet i passatę pomidorową. Po minucie dodaj bulion, wodę, sól i pokrojoną paprykę. W tym momencie włóż również mięso i usmażony boczek. Doprowadź całość do wrzenia. Duś danie pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez 45 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Przykryj i gotuj przez jeszcze 30 minut, do miękkości warzyw. Zupę prezydencką dopraw solą i pieprzem zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Podawaj na ciepło, również jako samodzielne danie obiadowe.