Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy myślimy o zupie ryżowej, często wracają wspomnienia z dzieciństwa, nie zawsze przyjemne, a nawet traumatyczne. Dzięki tej zupie poznasz inny wymiar smaku. Wykorzystanie ryżu jaśminowego dodaje jej wyjątkowej delikatności, a konsystencja i aromatyczność wywaru przenoszą w sam środek tajskiej kuchni. Egzotyczna zupa ryżanka będzie idealna na lekkie, choć pożywne śniadanie lub rozgrzewającą kolację.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416556
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416556
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem rozpuść masło, wrzuć drobno posiekany czosnek i chwilę przesmażaj. Następnie wsyp opłukany ryż jaśminowy i przesmażaj mieszając, aż ryż stanie się błyszczący. Wlej kilka łyżek bulionu i gotuj, aż ryż wchłonie płyn, po chwili powtórz. Po około 10 minutach wlej cały bulion, dodaj sos rybny, sojowy, biały pieprz oraz oczyszczone i opłukane krewetki. Przykryj zupę pokrywką i gotuj na średnim ogniu ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki i krewetki ugotowane. Jeśli zupa ma być gęstsza, odkryj pokrywę i poczekaj, aż płyn odparuje. Na koniec dodaj posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli.
Zupę ryżankę podawaj zaraz po ugotowaniu. Możesz udekorować natką pietruszki lub kolendrą.