Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy myślimy o zupie ryżowej, często wracają wspomnienia z dzieciństwa, nie zawsze przyjemne, a nawet traumatyczne. Dzięki tej zupie poznasz inny wymiar smaku. Wykorzystanie ryżu jaśminowego dodaje jej wyjątkowej delikatności, a konsystencja i aromatyczność wywaru przenoszą w sam środek tajskiej kuchni. Egzotyczna zupa ryżanka będzie idealna na lekkie, choć pożywne śniadanie lub rozgrzewającą kolację.
Polecam.
Odsłon: 281
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 369
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 931
Polecam.
Odsłon: 281
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 369
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 931
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem rozpuść masło, wrzuć drobno posiekany czosnek i chwilę przesmażaj. Następnie wsyp opłukany ryż jaśminowy i przesmażaj mieszając, aż ryż stanie się błyszczący. Wlej kilka łyżek bulionu i gotuj, aż ryż wchłonie płyn, po chwili powtórz. Po około 10 minutach wlej cały bulion, dodaj sos rybny, sojowy, biały pieprz oraz oczyszczone i opłukane krewetki. Przykryj zupę pokrywką i gotuj na średnim ogniu ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki i krewetki ugotowane. Jeśli zupa ma być gęstsza, odkryj pokrywę i poczekaj, aż płyn odparuje. Na koniec dodaj posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli.
Zupę ryżankę podawaj zaraz po ugotowaniu. Możesz udekorować natką pietruszki lub kolendrą.