Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialna zupa, zdrowa, smaczna i pożywna. Panie pamiętajmy również, że seler, to afrodyzjak ;)
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326103
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11990
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16571
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5340
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326103
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11990
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16571
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5340
Składniki
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Roztapiamy masło z odrobiną oleju i podsmażamy najpierw seler, ziemniaki i marchew, gdy trochę się zrumienią dodajemy cebulę, por, i pietruszkę, przyprawiamy solą, wszystko razem mieszamy i podsmażamy. Gdy cebula i por będą już zeszklone, wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, odrobinę gałki muszkatołowej, przykrywamy i gotujemy co jakiś czas mieszając do momentu, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 25-30 minut.
Po tym czasie, tłuczkiem do ziemniaków trochę rozdrabniamy warzywa, by zupa gęstła, zaprawiamy gęstą śmietaną, na koniec doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z grzankami natartymi czosnkiem.
P.S. Zupę można zmiksować Benderem na krem, wtedy będzie wersja, elegancka, lub dla dzieci ;)