Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa selerowa

Zupa selerowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3750

Dodano:

Odsłon: 5757

Genialna zupa, zdrowa, smaczna i pożywna. Panie pamiętajmy również, że seler, to afrodyzjak ;)

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa selerowa

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Roztapiamy masło z odrobiną oleju i podsmażamy najpierw seler, ziemniaki i marchew, gdy trochę się zrumienią dodajemy cebulę, por, i pietruszkę, przyprawiamy solą, wszystko razem mieszamy i podsmażamy. Gdy cebula i por będą już zeszklone, wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, odrobinę gałki muszkatołowej, przykrywamy i gotujemy co jakiś czas mieszając do momentu, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 25-30 minut.

  2. Po tym czasie, tłuczkiem do ziemniaków trochę rozdrabniamy warzywa, by zupa gęstła, zaprawiamy gęstą śmietaną, na koniec doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z grzankami natartymi czosnkiem.

  3. P.S. Zupę można zmiksować Benderem na krem, wtedy będzie wersja, elegancka, lub dla dzieci ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń