Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa selerowo- grzybowa

Zupa selerowo- grzybowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48466

Dodano:

Odsłon: 636

Aromatyczna zupa selerowa, na wywarze z grzybów suszonych, z dodatkiem boczku wędzonego. Generalnie to taka zupa pół krem. Czytając sposób wykonania zrozumiecie co mam na myśli. Polecam, bo jakby jej nie kwalifikować, jest bardzo smaczna.

Składniki

  • seler (korzeń) 30 dkg
  • boczek wędzony 15 dkg
  • grzyby leśne suszone 5 dkg
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • cebula 1 szt
  • białe wino (wytrawne) 2 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • świeży rozmaryn
  • liść laurowy 1 szt
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby namaczamy w wodzie (500ml). Myślę, że dwie godzinki moczenia wystarczą. Wody z grzybów nie odlewamy, ale właśnie w niej je gotujemy.
    Selera obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, boczek w kostkę.
    Na oliwie z oliwek podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy jeszcze chwilę, do zeszklenia cebuli.
    Jeżeli grzyby są już miękkie dodajemy rozdrobnionego selera, boczek z cebulą i dolewamy wino oraz 500 ml wody. Całość doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy jeszcze listek laurowy i gotujemy do miękkości selera. Zupę pozostawiamy do wystudzenia. Następnie część zupy (około połowę) blendujemy. Powstanie nam gęsty krem, który łączymy z drugą połową zupy (tą nie blendowaną). wszystko mieszamy, podgrzewamy, podajemy...oczywiście z dodatkiem świeżego rozmarynu.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 06 listopada 2014 wspaniałe i bardzo pyszne połączenie :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń