Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa selerowo- ziemniaczana

Zupa selerowo- ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3417

Dodano:

Odsłon: 260

Prosta zupa z selera i ziemniaków na bulionie. Pysznie smakuje z dodatkiem grzanek lub bagietki czosnkowej.

Składniki

  • seler 50 dag
  • ziemniaki 50 dag
  • cebula 1 szt
  • bulion 1 l
  • olej 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
    W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy seler i ziemniaki. Często mieszając podsmażamy ok. 5 min. Dodajemy cebulę i dusimy jeszcze 5 min. Następnie wlewamy bulion i gotujemy do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodatkowo możemy jeszcze dodać odrobinę papryki lub czosnku granulowanego.
    Gotową zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na jednolitą zupę-krem. Jeśli wolimy rzadszą konsystencję możemy dolać jeszcze bulionu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń