Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa serowa z chipsem szwarcwaldzkim

Zupa serowa z chipsem szwarcwaldzkim

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48539

Dodano:

Odsłon: 1480

Moja propozycja na dziś to zupa serowa na bazie mleka. Do tego prażone migdały, podpiekana cebulka i chips z szynki szwarcwaldzkiej. Polecam!

Składniki

  • mleko 3.2 % 500ml
  • woda 500ml
  • szynka szwarcwaldzka 100g
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • płatki migdałów 3- 4 łyżki
  • ser topiony (śmietankowy) 1 sztuka (120g)
  • ser żółty (Gouda) 150g
  • cebula 1 sztuka
  • masło 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • pieprz biały mielony, sól
  • liście świeżej kolendry do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni rumienimy płatki migdałów.
    Plasterki szynki szwarcwaldzkiej zwijamy w ruloniki i w takiej postaci smażymy na patelni (możemy użyć tej z rumienienia płatków migdałowych). Do smażenia dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Zrumienione z obu stron ruloniki studzimy, po czym kroimy w paseczki.

    Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Do garnka, w którym zamierzamy gotować naszą
    pyszną zupę, wkładamy masło, rozpuszczamy go na wolnym ogniu. Teraz wsypujemy pokrojoną cebulę, podsmażamy. Jeśli cebulka jest już nieco zrumieniona, wsypujemy mąkę, mieszamy i całość zasmażamy przez chwilę (2- 3 minuty). Następnie wlewamy płyny (mleko i woda), dodajemy serek topiony oraz ser żółty, starty na tarce o grubych oczkach.
    Całość doprowadzamy do wrzenia. Zupę gotujemy 5 minut, na wolnym ogniu, pilnując aby nam nie wykipiała. Ma taką tendencję z uwagi na znajdujące się w niej mleko.
    Przed podaniem zupę przyprawiamy do smaku, głównie białym pieprzem. Soli możemy użyć, ale ostrożnie, ponieważ musimy pamiętać, że dość słona jest szynka szwarcwaldzka, którą będziemy łączyć z zupą.
    Ciepłą zupę podajemy posypaną płatkami migdałów, z chipsem z szynki szwarcwaldzkiej, ozdobioną świeżymi liśćmi kolendry. Do tego obowiązkowo pieczywo. Idealne byłoby to domowe, ale każde inne, które lubicie nada się doskonale.

    Uwaga: Z podanych składników uzyskamy 3- 4 porcje zupy.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 maja 2015 Czy w Polsce nie ma suszonej szynki, że trzeba ją sprowadzać aż ze Schwarzwald'u? A może lepiej byłoby użyć parmenską? Nie jest aż tak słona... Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń