Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z dojrzałych, słodkich, świeżych i dorodnych śliwek to smak naszego dzieciństwa i wspomnienie wakacji na wsi. Najlepszą zupę śliwkową gotowała nasza babcia, dodawała do niej cynamon i goździki, zaciągała kremówką i podawała z makaronem. Zupa jest pyszna. Mamy nadzieję, że wielbiciele słodkich zup owocowych zachwycą się naszą zupą śliwkową.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1432
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 208
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1432
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 208
Składniki
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy śliwki, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją 10-15 minut. Kiedy śliwki się rozpadną przecieramy całą zupę przez sito do drugiego garnka, pozbywamy się również cynamonu i goździków. Przetartą zupę ponownie gotujemy. Kremówkę łączymy z mąką. Zaciągamy nią zupę, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Makaron kokardki gotujemy według opisu na opakowaniu. Letnią zupę i makaron wykładamy na talerze.
Zupa śliwkowa idealna na ostatnie gorące, sierpniowe dni gotowa!