Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z dojrzałych, słodkich, świeżych i dorodnych śliwek to smak naszego dzieciństwa i wspomnienie wakacji na wsi. Najlepszą zupę śliwkową gotowała nasza babcia, dodawała do niej cynamon i goździki, zaciągała kremówką i podawała z makaronem. Zupa jest pyszna. Mamy nadzieję, że wielbiciele słodkich zup owocowych zachwycą się naszą zupą śliwkową.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17850
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 478
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5565
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2873
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17850
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 478
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5565
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2873
Składniki
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy śliwki, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją 10-15 minut. Kiedy śliwki się rozpadną przecieramy całą zupę przez sito do drugiego garnka, pozbywamy się również cynamonu i goździków. Przetartą zupę ponownie gotujemy. Kremówkę łączymy z mąką. Zaciągamy nią zupę, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Makaron kokardki gotujemy według opisu na opakowaniu. Letnią zupę i makaron wykładamy na talerze.
Zupa śliwkowa idealna na ostatnie gorące, sierpniowe dni gotowa!