Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy za oknem niezbyt ciepła wiosna, to chciałoby się mieć ją szybciej i w cieplejszym wydaniu… Jak ją przybliżyć kulinarnie? O tej porze roku mamy dostęp do przetworzonych warzyw. Ale dzięki temu możemy dokonać „słonecznego cudu” na talerzach! Patrząc na szare chmury za oknem, z których co rusz padał a to śnieg, a to drobny deszcz, wymyśliłem sobie złotą zupę krem, pieszczącą czule podniebienie kremową konsystencją! Na talerzu, po jej podaniu, dzięki konserwowej kukurydzy, żółtej paście curry i mleku kokosowemu uzyskałem słodkawo pikantny smak. I zapewniam, że naprawdę oprócz wartości kulinarnych, konsumpcja tej zupy nastraja optymistycznie nawet w ponure dni! Wszystkich zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu i samodzielnego wykonania słonecznej zupy! Smacznego! WJ
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 261
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 3444
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 348
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29315
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 261
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 3444
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 348
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29315
Składniki
Kukurydzę wraz z zalewą przelewamy do garnka, dodajemy pastę curry oraz wodę (około 1 litra). Gotujemy przez kilka minut. Zdejmujemy ze źródła ciepła, lekko studzimy i blendujemy. Tak powstałą pulpę przecieramy przez drobne sito. Ponownie przelewamy do garnka, dodajemy mleko kokosowe, opcjonalnie dolewamy wodę (wg upodobań co do gęstości). Zagotowujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.