Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy za oknem niezbyt ciepła wiosna, to chciałoby się mieć ją szybciej i w cieplejszym wydaniu… Jak ją przybliżyć kulinarnie? O tej porze roku mamy dostęp do przetworzonych warzyw. Ale dzięki temu możemy dokonać „słonecznego cudu” na talerzach! Patrząc na szare chmury za oknem, z których co rusz padał a to śnieg, a to drobny deszcz, wymyśliłem sobie złotą zupę krem, pieszczącą czule podniebienie kremową konsystencją! Na talerzu, po jej podaniu, dzięki konserwowej kukurydzy, żółtej paście curry i mleku kokosowemu uzyskałem słodkawo pikantny smak. I zapewniam, że naprawdę oprócz wartości kulinarnych, konsumpcja tej zupy nastraja optymistycznie nawet w ponure dni! Wszystkich zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu i samodzielnego wykonania słonecznej zupy! Smacznego! WJ
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10946
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4871
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 998
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9418
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10946
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4871
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 998
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9418
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1401
Składniki
Kukurydzę wraz z zalewą przelewamy do garnka, dodajemy pastę curry oraz wodę (około 1 litra). Gotujemy przez kilka minut. Zdejmujemy ze źródła ciepła, lekko studzimy i blendujemy. Tak powstałą pulpę przecieramy przez drobne sito. Ponownie przelewamy do garnka, dodajemy mleko kokosowe, opcjonalnie dolewamy wodę (wg upodobań co do gęstości). Zagotowujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.