Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta zupa o bardzo ciekawym smaku – z jednej strony czuć kwaskowatość soku z limonku, z drugiej pikantną papryczkę chili a przez to wszystko przebija się smak śmietany. Jak dla mnie pycha. Spokojnie można podać ją bez dodatków lub z grzankami ziołowymi lub drobnym groszkiem ptysiowym.
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 57
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 3887
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6786
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 57
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 3887
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6786
Składniki
Bulion wraz z 300 ml wody zagotowujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posypujemy niewielką ilością soli. Bulion z ugotowanymi ziemniakami zdejmujemy z palnika, dodajemy kremówkę, czosnek i całość dokładnie miksujemy. Awokado przepoławiamy, usuwamy pestki, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z limonki wyciskamy sok. Papryczkę chili myjemy, usuwamy pestki i drobno siekamy. Awokado, posiekane chili i sok z limonki dodajemy do zupy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, uzupełniamy kwaśną śmietaną. Podgrzewamy - ale nie zagotowujemy. Podajemy z siekanym lubczykiem i ewentualnie grzankami lub groszkiem ptysiowym.