Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta zupa o bardzo ciekawym smaku – z jednej strony czuć kwaskowatość soku z limonku, z drugiej pikantną papryczkę chili a przez to wszystko przebija się smak śmietany. Jak dla mnie pycha. Spokojnie można podać ją bez dodatków lub z grzankami ziołowymi lub drobnym groszkiem ptysiowym.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4432
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5892
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12662
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4432
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5892
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12662
Składniki
Bulion wraz z 300 ml wody zagotowujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posypujemy niewielką ilością soli. Bulion z ugotowanymi ziemniakami zdejmujemy z palnika, dodajemy kremówkę, czosnek i całość dokładnie miksujemy. Awokado przepoławiamy, usuwamy pestki, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z limonki wyciskamy sok. Papryczkę chili myjemy, usuwamy pestki i drobno siekamy. Awokado, posiekane chili i sok z limonki dodajemy do zupy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, uzupełniamy kwaśną śmietaną. Podgrzewamy - ale nie zagotowujemy. Podajemy z siekanym lubczykiem i ewentualnie grzankami lub groszkiem ptysiowym.