Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa soczewicowa z cukinią

Zupa soczewicowa z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4785

Dodano:

Odsłon: 8422

Soczewica nie musi być nudna, a dania bez mięsa nie muszą być niesmaczne, dlatego przygotowałam pożywną, smaczną i zdrową zupę z soczewicy.

Składniki

  • Soczewica czerwona 1,5 szklanki
  • Cukinia 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Pomidory 5 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Papryka czerwona 1/4
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa soczewicowa z cukinią

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię i dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zarumieni i przekładamy ją do dużego garnka.

  2. Do małego garnka wlewamy 3 szklanki wody i wstawiamy na mały ogień. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypujemy soczewicę i gotujemy ok. 12 minut. W połowie gotowania lekko posolić. Po ugotowaniu przełożyć ją do dużego garnka z cebulą.

  3. Cukinię myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy ją do mniejszego garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Następnie przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami.

  4. Umytą ćwiartkę papryki kroimy w drobną kostkę. Lekko podsmażamy i przekładamy do dużego garnka.

  5. Pomidory nacinamy na wierzchołkach, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem, aby się sparzyły. Po kilku minutach wyjmujemy je, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Pomidory wkładamy do małego garnka i gotujemy. Gdy zrobią się miękkie, zdejmujemy z ognia i rozgniatamy je, Przekładamy do garnka, w którym jest reszta składników. Całość mieszamy.

  6. Garnek z zupą wstawiamy na mały ogień. Wsypujemy trochę soli i pieprzu, paprykę słodką mieloną, czosnek granulowany oraz wlewamy sok z cytryny. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok. 5 minut.

    Gdy zupa jest zbyt gęsta, można dolać szklankę wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń