Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczewica nie musi być nudna, a dania bez mięsa nie muszą być niesmaczne, dlatego przygotowałam pożywną, smaczną i zdrową zupę z soczewicy.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3455
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 605
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3752
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 314
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 561
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3455
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 605
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3752
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 314
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 561
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię i dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zarumieni i przekładamy ją do dużego garnka.
Do małego garnka wlewamy 3 szklanki wody i wstawiamy na mały ogień. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypujemy soczewicę i gotujemy ok. 12 minut. W połowie gotowania lekko posolić. Po ugotowaniu przełożyć ją do dużego garnka z cebulą.
Cukinię myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy ją do mniejszego garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Następnie przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami.
Umytą ćwiartkę papryki kroimy w drobną kostkę. Lekko podsmażamy i przekładamy do dużego garnka.
Pomidory nacinamy na wierzchołkach, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem, aby się sparzyły. Po kilku minutach wyjmujemy je, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Pomidory wkładamy do małego garnka i gotujemy. Gdy zrobią się miękkie, zdejmujemy z ognia i rozgniatamy je, Przekładamy do garnka, w którym jest reszta składników. Całość mieszamy.
Garnek z zupą wstawiamy na mały ogień. Wsypujemy trochę soli i pieprzu, paprykę słodką mieloną, czosnek granulowany oraz wlewamy sok z cytryny. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok. 5 minut. Gdy zupa jest zbyt gęsta, można dolać szklankę wody.