Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia- czyli nieocenione źródło mikroelementów.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 110
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 290
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2875
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 110
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 290
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2875
Składniki
Soczewicę namoczyłam w wodzie na noc, ale można ten krok pominąć i tak się szybko ugotuje. Z dyni wyjęłam miękki miąższ z pestkami i obrałam skórkę.
W czterolitrowym teflonowym garnku podsmażyłam na oliwie czosnek do lekkiego zrumienienia- 4 ząbki pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec rumienienia dodałam chili, kumin, ziele i liście. Po minucie dodałam 2 litry wody, namoczoną soczewicę, warzywa korzeniowe i dynię.
Po pół godzinie soczewica powinna być całkowicie zdezintegrowana a dynia miękka. Z zupy wyjęłam liście i ziele i zmalaksowałam ją na gładko, przy teflonowym garnku można używać tylko plastikowych stopek. Teraz można dosolić zupę, ewentualnie dodać kostkę rosołową dla wzmocnienia smaku. Teraz sprawdzam, czy zupa jest wystarczająco czosnkowa- w razie czego można docisnąć jeden ząbek i podgotować jeszcze parę minut zupę.
Po wyłączeniu ognia dodałam pokrojoną nać kolendry. Dla balansu smakowego można wcisnąć do zupy sok z połówki cytryny. Smacznego :)