Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia- czyli nieocenione źródło mikroelementów.
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 303
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 97
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3844
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 571
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 303
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 97
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3844
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 571
Składniki
Soczewicę namoczyłam w wodzie na noc, ale można ten krok pominąć i tak się szybko ugotuje. Z dyni wyjęłam miękki miąższ z pestkami i obrałam skórkę.
W czterolitrowym teflonowym garnku podsmażyłam na oliwie czosnek do lekkiego zrumienienia- 4 ząbki pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec rumienienia dodałam chili, kumin, ziele i liście. Po minucie dodałam 2 litry wody, namoczoną soczewicę, warzywa korzeniowe i dynię.
Po pół godzinie soczewica powinna być całkowicie zdezintegrowana a dynia miękka. Z zupy wyjęłam liście i ziele i zmalaksowałam ją na gładko, przy teflonowym garnku można używać tylko plastikowych stopek. Teraz można dosolić zupę, ewentualnie dodać kostkę rosołową dla wzmocnienia smaku. Teraz sprawdzam, czy zupa jest wystarczająco czosnkowa- w razie czego można docisnąć jeden ząbek i podgotować jeszcze parę minut zupę.
Po wyłączeniu ognia dodałam pokrojoną nać kolendry. Dla balansu smakowego można wcisnąć do zupy sok z połówki cytryny. Smacznego :)