Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3532

Dodano:

Odsłon: 9613

Uwielbiam zupy, takie jak szczawiowa szczególnie. Dlaczego? Bo kwaśna, bo lekka, bo smaczna- po prostu idealna.

Składniki

  • szczaw posiekany- 5 szklanek
  • bulion- 2 l.
  • ziemniaki- 5 szt.
  • marchew- 5 szt.
  • cebula- 2 szt.
  • jajka- 5 szt.
  • śmietana- do zabielenia
  • masło- 2 łyzki
  • sól- do smaku
  • pieprz- do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bulion zagotuj. Dodaj obraną marchew. Gotuj do miękkości. Wyjmij i pokrój w plasterki bądź w kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj szczaw. Duś do czasu aż zmięknie. Zawartość patelni dodaj do bulionu. Dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 10 minut. Dodaj marchew. Zupę zabiel śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka obierz ze skorupek. Przekrój na pół. Na każdy talerz wyłóż po dwie połówki jajek. Zalej zupą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń