Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2120 Ocena: 47369

Dodano:

Odsłon: 3260

Obowiązkowa zupa ze świeżego szczawiu, słoikowy już nie jest tak smaczny. Dlatego będąc na łące, troszkę nazbieraliśmy i powstało przepyszne danie, znane od wielu pokoleń. Do tego moc ugotowanych na twardo jajek i śmietany.

Składniki

  • 5 dużych garści szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 litra rosołu drobiowego (u nas z kaczki)
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Marchewki kroimy w ulubione kształty.
    Ziemniaki w kostkę.
    Warzywa zalewamy rosołem, gotujemy do ich miękkości.
    Szczaw płuczemy, osuszamy. Podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy i zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Podgrzewamy na małym ogniu przez kwadrans. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń