Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną, polską zupę, która rozgrzeje i nasyci, to zupa szczawiowa z boczkiem i jajkiem będzie strzałem w dziesiątkę! Jej kwaskowaty smak i aromat wędzonego boczku przeniosą Cię do smaków dzieciństwa, a kremowa konsystencja i dodatki w postaci ziemniaków oraz jajek sprawią, że będzie to danie kompletne. Poznaj mój sprawdzony przepis na domową zupę szczawiową krok po kroku.
garnek, deska do krojenia, nóż
Dzisiejsze śniadanie jest kombinowane. Mieliśmy białka z szarlotki, trochę pi...
Odsłon: 84
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38677
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 401
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 924
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1120
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 6362
Dzisiejsze śniadanie jest kombinowane. Mieliśmy białka z szarlotki, trochę pi...
Odsłon: 84
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38677
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 401
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 924
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1120
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 6362
Składniki
Obraną cebulę kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Obraną marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych otworach. Umyty szczaw drobno siekamy.
Do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem ( czyli rozpuszczonym masłem i niewielką ilością oleju ) wrzucamy pokrojone warzywa: cebulę i pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek a także pozostałe warzywa: startą marchew, pietruszkę i seler. Wszystko krótko podsmażamy, często mieszając. Następnie do warzyw wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i całość gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodajemy posiekany szczaw, wszystko razem łączymy i gotujemy około 10 minut. W razie potrzeby zupę doprawiamy jeszcze solą oraz czarnym pieprzem.
Do miseczki przekładamy śmietanę, wlewamy 2 chochle gorącego wywaru i wszystko dokładnie razem łączymy. Zupę zabielamy przygotowaną zawiesiną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Wędzony boczek kroimy w małą kostkę. Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojony boczek i wszystko podsmażamy przez około 5 minut, często mieszając, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną zupę podajemy z ugotowanymi ziemniakami, boczkiem, jajkami i posiekanym koperkiem.