Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa szczawiowa według tradycyjnego przepisu. Taką właśnie przed latami gotowały nasze babcie. Odkryj klasyczny smak dania serwowanego z ziemniakami i jajkiem.
Niby nic, a jednak trzeba umieć zrobić dobre naleśniki. Przesyłam Wam mój, sp...
Odsłon: 314
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 40
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 262
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 779
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Niby nic, a jednak trzeba umieć zrobić dobre naleśniki. Przesyłam Wam mój, sp...
Odsłon: 314
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 40
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 262
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 779
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Składniki
Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystygnięcia.
Gdy jajka będą się gotować, obierz marchewki, ziemniaki i cebulę. Marchewki pokrój w półplasterki, ziemniaki na grubą kostkę, a cebulę - poszatkuj w drobną kostkę.
Liście szczawiu umyj dokładnie i pozostaw do osuszenia. Następnie drobno poszatkuj.
Posiekaj też koper i odłóż na później.
Do dużego garnka włóż łyżkę masła i rozpuść. Przełóż następnie pokrojone wcześniej warzywa (marchewkę i cebulę) i smaż przez kilka minut. Potem zalej bulionem i gotuj przez ok. 5 minut. Wrzuć ziemniaki i gotuj do lekkiej miękkości warzyw (można wbić widelec). Wówczas dodaj do wywaru szczaw i gotuj kolejne 3 minuty.
Przygotuj zawiesinę, która zagęści zupę. Mąkę wsyp do garnuszka i wymieszaj z odrobiną zimnej wody i śmietaną. Dobrze wymieszaj i dodaj trochę wrzątku z zupy. Przemieszaj kolejny raz i wlej do garnka. Zamieszaj całą zupę i dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem.
Na końcu wsyp posiekany koper. Obierz ugotowane wcześniej jajka ze skorupek i pokrój na ćwiartki. Zupę dokładnie wymieszaj i zagotuj. Tradycyjną szczawiową z przepisu babci serwuj z ugotowanymi jajkami i ewentualnie kleksem śmietany. Smacznego!