Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden ze sposobów, w jaki gotuję zupę szczawiową. Moja mama nie dodawała marchewki, ja dodaję, jak mam. Ta jest bardzo kremowa i smaczna. Podawać można w filiżance do pasztecików, pierogów, pyz, można z ziemniakami osobno lub w zupie pokrojone w kostkę. Ta jest czysta ze śmietaną.
Obieraczka, garnek, patelnia lub rondelek, łyżka, miseczka, nóż
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 153
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104508
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9041
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 153
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104508
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9041
Składniki
Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i doprowadzamy do zeszklenia
Opróżniamy słoik ze szczawiu i umieszczamy go na patelni. Słoik opłukujemy niewielką ilością wody (żadnego marnotrawstwa), którą wlewamy na patelnię. Smażymy szczaw na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Do garnka wlewamy 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego, wrzucamy liść laurowy, ziele, obrane marchewki, seler przekrojony na pół i gotujemy aż marchew będzie miękka.
Do zupy dodajemy szczaw z patelni i, jeśli nie pałętają się łykowate łodygi, omijamy blendowanie. (Oczywiście opłukujemy patelnię wodą, którą wlewamy do garnka -nie ma marnotrawstwa).Ja, niestety, nie miałam tyle szczęścia, by kupić szczaw bez ogonków, więc musiałam zupę zblendować. Do zblendowanej zupy dodajemy grubo zmielony pieprz, sól czosnkową w granulkach i kostkę rosołową.
Dodajemy śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością zupy i zaprawiamy do garnka. Efekt jak na zdjęciu osiągnęłam przez posypanie zupy najpierw grubo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie polanie oliwą z oliwek za pomocą łyżki. Podajemy z jajkiem na twardo i ziemniakami lub w kubku.