Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden ze sposobów, w jaki gotuję zupę szczawiową. Moja mama nie dodawała marchewki, ja dodaję, jak mam. Ta jest bardzo kremowa i smaczna. Podawać można w filiżance do pasztecików, pierogów, pyz, można z ziemniakami osobno lub w zupie pokrojone w kostkę. Ta jest czysta ze śmietaną.
Obieraczka, garnek, patelnia lub rondelek, łyżka, miseczka, nóż
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 58
Polecam na kolację.
Odsłon: 179
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 19
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 257
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 969
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 58
Polecam na kolację.
Odsłon: 179
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 19
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 257
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 969
Składniki
Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i doprowadzamy do zeszklenia
Opróżniamy słoik ze szczawiu i umieszczamy go na patelni. Słoik opłukujemy niewielką ilością wody (żadnego marnotrawstwa), którą wlewamy na patelnię. Smażymy szczaw na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Do garnka wlewamy 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego, wrzucamy liść laurowy, ziele, obrane marchewki, seler przekrojony na pół i gotujemy aż marchew będzie miękka.
Do zupy dodajemy szczaw z patelni i, jeśli nie pałętają się łykowate łodygi, omijamy blendowanie. (Oczywiście opłukujemy patelnię wodą, którą wlewamy do garnka -nie ma marnotrawstwa).Ja, niestety, nie miałam tyle szczęścia, by kupić szczaw bez ogonków, więc musiałam zupę zblendować. Do zblendowanej zupy dodajemy grubo zmielony pieprz, sól czosnkową w granulkach i kostkę rosołową.
Dodajemy śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością zupy i zaprawiamy do garnka. Efekt jak na zdjęciu osiągnęłam przez posypanie zupy najpierw grubo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie polanie oliwą z oliwek za pomocą łyżki. Podajemy z jajkiem na twardo i ziemniakami lub w kubku.