Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa i zapas szczawiu na zimę

Zupa szczawiowa i zapas szczawiu na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 3463

Dodano:

Odsłon: 2425

Zupa szczawiowa jest chyba najpowszechniej znaną potrawą z roślin dziko rosnących. To smaczna, tradycyjna, polska, kwaśna zupa. Dawniej szczególnie ceniona na przednówku i w czasach biedy, dziś jada się ją głównie ze względu na smak. Zazwyczaj podawana z jajkiem ugotowanym na twardo. Znacie?

Składniki

  • 150 g świeżego szczawiu bez łodyżek (jeśli zbierasz z łodyżkami, to trochę więcej)
  • 1,25 l gotowego wywaru warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki orkiszowej do zagęszczenia zupy – można ją pominąć lub zastąpić innym rodzajem mąki i otrzymać potrawę bez
  • 100 ml kwaśnej śmietany (takiej do zup, najlepiej 18%)
  • mielony pieprz i sól do smaku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • posiekana zielenina do posypania – użyłam listków krwawnika
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szczaw dokładnie umyj (bywa bardzo zapiaszczony), osącz, ewentualnie pozbaw ogonków. Listki posiekaj, ale nie na miazgę.

  2. Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Przesmaż ją na maśle. Gdy trochę zmięknie – dodaj pokrojony szczaw i duś całość na małym ogniu przez kilka minut.

  3. Podduszony z cebulką szczaw połącz z przecedzonym wywarem warzywnym. Całość zagęść śmietaną wymieszaną z mąką (pamiętaj o zahartowaniu śmietany, pisałam już o tym przy okazji zupy karpackiej). Dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, jeszcze przez 5 minut.

  4. Rozlej zupę na talerze/do miseczek i udekoruj połówkami lub ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek. Posyp siekaną zieleniną.

  5. Po opis konserwowania szczawiu na zimę zapraszam na blog :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń