Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa szczawiowa jest chyba najpowszechniej znaną potrawą z roślin dziko rosnących. To smaczna, tradycyjna, polska, kwaśna zupa. Dawniej szczególnie ceniona na przednówku i w czasach biedy, dziś jada się ją głównie ze względu na smak. Zazwyczaj podawana z jajkiem ugotowanym na twardo. Znacie?
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13668
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2883
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1181
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13668
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2883
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1181
Składniki
Szczaw dokładnie umyj (bywa bardzo zapiaszczony), osącz, ewentualnie pozbaw ogonków. Listki posiekaj, ale nie na miazgę.
Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Przesmaż ją na maśle. Gdy trochę zmięknie – dodaj pokrojony szczaw i duś całość na małym ogniu przez kilka minut.
Podduszony z cebulką szczaw połącz z przecedzonym wywarem warzywnym. Całość zagęść śmietaną wymieszaną z mąką (pamiętaj o zahartowaniu śmietany, pisałam już o tym przy okazji zupy karpackiej). Dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, jeszcze przez 5 minut.
Rozlej zupę na talerze/do miseczek i udekoruj połówkami lub ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek. Posyp siekaną zieleniną.
Po opis konserwowania szczawiu na zimę zapraszam na blog :)