Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa szczawiowa jest chyba najpowszechniej znaną potrawą z roślin dziko rosnących. To smaczna, tradycyjna, polska, kwaśna zupa. Dawniej szczególnie ceniona na przednówku i w czasach biedy, dziś jada się ją głównie ze względu na smak. Zazwyczaj podawana z jajkiem ugotowanym na twardo. Znacie?
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 16
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 16
Składniki
Szczaw dokładnie umyj (bywa bardzo zapiaszczony), osącz, ewentualnie pozbaw ogonków. Listki posiekaj, ale nie na miazgę.
Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Przesmaż ją na maśle. Gdy trochę zmięknie – dodaj pokrojony szczaw i duś całość na małym ogniu przez kilka minut.
Podduszony z cebulką szczaw połącz z przecedzonym wywarem warzywnym. Całość zagęść śmietaną wymieszaną z mąką (pamiętaj o zahartowaniu śmietany, pisałam już o tym przy okazji zupy karpackiej). Dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, jeszcze przez 5 minut.
Rozlej zupę na talerze/do miseczek i udekoruj połówkami lub ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek. Posyp siekaną zieleniną.
Po opis konserwowania szczawiu na zimę zapraszam na blog :)