Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa szczawiowa jest chyba najpowszechniej znaną potrawą z roślin dziko rosnących. To smaczna, tradycyjna, polska, kwaśna zupa. Dawniej szczególnie ceniona na przednówku i w czasach biedy, dziś jada się ją głównie ze względu na smak. Zazwyczaj podawana z jajkiem ugotowanym na twardo. Znacie?
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6075
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9082
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8530
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5872
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6075
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9082
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8530
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5872
Składniki
Szczaw dokładnie umyj (bywa bardzo zapiaszczony), osącz, ewentualnie pozbaw ogonków. Listki posiekaj, ale nie na miazgę.
Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Przesmaż ją na maśle. Gdy trochę zmięknie – dodaj pokrojony szczaw i duś całość na małym ogniu przez kilka minut.
Podduszony z cebulką szczaw połącz z przecedzonym wywarem warzywnym. Całość zagęść śmietaną wymieszaną z mąką (pamiętaj o zahartowaniu śmietany, pisałam już o tym przy okazji zupy karpackiej). Dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, jeszcze przez 5 minut.
Rozlej zupę na talerze/do miseczek i udekoruj połówkami lub ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek. Posyp siekaną zieleniną.
Po opis konserwowania szczawiu na zimę zapraszam na blog :)