Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2165 Ocena: 48094

Dodano:

Odsłon: 5627

Przepis znaleziony w książce sprzed 1937 roku. Postanowiliśmy wypróbować...dla nas bomba.

Składniki

  • 500 g białych szparagów
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 g kości cielęcych
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 40 g masła
  • 20 g mąki
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól ,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z włoszczyzny ,cebuli i kości gotujemy bulion (w około 1,2 l wody). Osobno gotujemy szparagi w wodzie z cukrem. Gdy szparagi będą już miękkie ,odcinamy główki ,wkładamy je do wazy a resztę szparagów miksujemy i przecieramy przez sito. Bulion mięsno warzywny przelewamy przez sito ,dodajemy do przetartych szparagów. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę ,rozprowadzamy zupą i dodajemy do całości ,podgrzewamy i cały czas mieszamy. Śmietanę rozrabiamy z żółtkami ,dodajemy do zupy ,cały czas mieszamy. Zupę do smaku doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zupy podajemy grzanki z serem żółtym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń