Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosenna, smaczna, pożywna i sycąca – z łatwością zastąpi cały obiad, co z pewnością docenią pracujące gospodynie domowe (i pracujący domowi kucharze też). To nie jest jakiś skomplikowany czy wymyślny przepis, nie! To po prostu zupa z białych szparagów z lanymi kluskami. Ale tak smaczna, że naprawdę warto ją ugotować!
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 857
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 857
Składniki
Wywar z obierek szparagów: Obierki z jednego pęczka białych szparagów i ewentualnie z odłamanych końców szparagów zielonych umieść w garnku. Wlej około 2 l zimnej wody, dodaj 2 łyżki domowej Vegety i gotuj całość przez jakieś pół godziny. Na koniec odcedź płyn przez sito. Gotowy wywar, pełen smaku, użyj do wykonania zupy szparagowej.
Pokrojone białe szparagi (plus ewentualnie końcówki szparagów zielonych, jeśli takie masz) ugotuj do miękkości w wywarze z obierek szparagowych lub w bulionie, a w ostateczności nawet w wodzie z kostką rosołową.
W miseczce roztrzep jajka z wodą, szczyptą soli i mąką. Gotowe ciasto wlewaj cienkim strumieniem do wrzącej zupy, nie mieszając przy tym zbyt gwałtownie, żeby się lane kluseczki nie rozpadły. Gotuj 2-3 minuty.
Przypraw cukrem (musiałam wsypać prawie dwie łyżki, aby zharmonizować smak, ale ta ilość jest bardzo zmienna i zależy od smaku szparagów), odrobiną pieprzu i solą. Na koniec dodaj posiekany koperek i słodką śmietankę, wymieszaj, ale już nie gotuj.