Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zupa szparagowo-ziemniaczana, to wyjątkowo kremowa i aksamitna zupa, która łączy smak delikatnych szparagów ze słodszym smakiem młodych ziemniaków. Pełna letnich aromatów, cudowna odsłona sezonowych smaków. To ostatni moment na cieszenie się tymi warzywami, gdyż sezon dobiega końca. Aby podrasować smak i dodać zupie pięknego koloru, dodaj do niej również świeże listki szpinaku. Idealnie komponuje się z dodatkiem jajek, chrupiących czosnkowych grzanek lub smażonego boczku.
garnek, deska do krojenia, nóż, chochla
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 52
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 152
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 103
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 52
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 152
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 103
Składniki
Przygotuj garnek, ok. 5 l. Cebulkę pokrój w kostkę. W garnku rozlej olej i przesmaż cebulkę do zarumienienia się. Jeżeli masz szalotkę, dodaj również zieloną część do zupy.
Przygotuj szparagi. Pamiętaj, że szparagi muszą być chrupkie i jędrne. Obmyj je i utnij zdrewniałe końcówki. Nie obieraj szparagów. Wystarczy, aby je drobno pokroić (odetnij główki szparagów i odstaw je do miseczki). Odstaw główki na chwilę na bok. Tak przygotowane, poszatkowane szparagi przerzuć do garnka (oprócz główek), dodaj odrobinę masła i duś z cebulką przez ok. 4 minuty. W osobnym garnku w osolonej soli możesz podgotować same główki szparagów przez ok. 3-4 minuty.
Pokrój ziemniaki na drobną kostkę i delikatnie podsmaż z zawartością garnka, przez ok. 2 minuty. Do smażących się w garnku warzyw dolej 1,5 l bulionu. Może być to bulion mięsny lub warzywny. Jeżeli chcesz błyskawicznie przyrządzić zupę, możesz użyć na 1,5 l wody odpowiednią ilość gotowych kostek warzywnych lub rosołowych. Gotuj przez 15 minut. Nie martw się, że ziemniaki się rozgotują, dzięki temu stworzą kremową konsystencję. Po tym czasie odstaw zupę z ognia i poczekaj, aż nieco przestygnie.
Przygotowaną wcześniej zupę zmiksuj blenderem na kremową konsystencję. Miksuj przez około 1-2 minuty. Dodaj następnie trochę śmietanki kremówki (jeżeli preferujesz kwaśniejsze smaki, to dodaj np. śmietany 16%) i blenduj przez kolejną minutę do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dopraw zupę solą, pieprzem oraz dodaj posiekany drobno czosnek. Gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
W międzyczasie do rondelka wrzuć jajka i gotuj na półtwardo, ok. 5 minut w osolonej wodzie. Po tym czasie wyjmij jajka i przekrój na ćwiartki lub połowę. Do zupy dodaj główki szparagów oraz jajka.