Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa szpinakowa jest ciekawa kolorystycznie, zielona, orzeźwiająca i bardzo kremowa. Nie można też zapominać o walorach zdrowotnych. Dodatek ostrej papryczki subtelnie, ale wyczuwalnie podkręca smak szpinaku.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę. Jednocześnie przygotuj drugi garnek o podobnej pojemności z lodowatą wodą. Włóż oczyszczone liście szpinaku do wrzątku. Gotuj je przez 30 sekund, a następnie natychmiast wyjmij je z gorącej wody i włóż do zimnej. Pozostaw je tam na ok. 5 minut, a potem odcedź na durszlaku. W garnku przeznaczonym do gotowania zupy rozpuść masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Smaż całość przez 2 minuty do zeszklenia cebuli. Dodaj posiekaną papryczkę, a po parunastu sekundach blanszowany szpinak. Zalej całość bulionem. Zagotuj.
Zahartuj śmietanę kilkoma łyżkami bulionu. Dodaj ją do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie gotuj przez kolejne 2 minut, często mieszając. Zdejmij garnek z ognia i zblenduj zupę na gładki i jednolity krem. Zupę szpinakową przelej do miseczek. Na powierzchni rozlej po 1-2 łyżki jogurtu. Za pomocą patyczka lub widelca wykonaj dekoracyjne zawijasy. Na wierzchu połóż po kilka listków szpinaku baby i posyp całość groszkiem ptysiowym. Podawaj na ciepło.