Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bogata w krewetkowy smak zupa tom yum to prawdopodobnie najzdrowsze danie kuchni tajskiej, które ma zaledwie 156 kalorii! Kluczem do smaku tej potrawy są pachnące, świeże zioła i przyprawy tj. liście limonki kaffir, trawa cytrynowa, galangal, chili czosnek. Jeśli chcesz by zupa była bardziej kremowa i łagodna, dodaj do niej łyżkę mleka kokosowego.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 220
Polecam.
Odsłon: 1121
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 220
Polecam.
Odsłon: 1121
Składniki
Zmiażdż trawę cytrynową i pokrój na drobne kawałki, obierz czosnek i przekrój papryczki chili (wyjmij nasionka, jeśli preferujesz łagodniejszy smak). Włóż trawę cytrynową, czosnek, papryczki, plastry galangala (lub imbiru) i liście limonki do garnka. Umyj i obierz krewetki ze skorupek nie odrywając ogonków. Mięso krewetek odłóż na talerz, a głowy i skorupki włóż do garnka z przyprawami, zalej ok. 800 ml wody i ugotuj bulion. Gotuj wywar, aż woda stanie się pomarańczowa, następnie odcedź płyn, przelewając przez sito.
Na oliwie podsmaż obraną i poszatkowaną cebulę, a gdy stanie się złocista, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Duś na wolnym ogniu przez kilka minut, po czym dodaj pomidory z puszki i smaż przez chwilę mieszając. Przełóż do garnka krewetki i po chwili zalej bulionem. Gotuj, aż krewetki będą miękkie. Dopraw zupę sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem. Sprawdź smak. Jeśli wywar jest za słony lub zbyt kwaśny, dodaj więcej cukru, jeśli zbyt słodki – wlej więcej soku z limonki.
Jeśli chcesz, by zupa była bardziej kremowa, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Podawaj tom yum na gorąco i udekoruj listkami natki pietruszki lub kolendry.