Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa truskawkowa jest kolejną zupą owocową, którą opisuję na blogu. My nie jadamy takich zup bardzo często, ale zawsze w sezonie na jakiś owoc zupa zdarzy się raz lub dwa. Ja naprawdę bardzo je lubię, a J. toleruje, akceptuje i zjada bez marudzenia. Bo nie karmię nas notorycznie zupami owocowymi i ogólnie obiadami na słodko. Wiem, że wiele osób nie lubi słodkich obiadów. Ale, prawdę mówiąc, nie mogę zrozumieć – dlaczego nie lubią, jeśli jadają słodycze, desery i słodkie dania w różnych innych okolicznościach. To chyba działa jakaś blokada mentalna, że jeśli obiad, to nie może być słodki, brrr! A tymczasem to się zdarza – zupa owocowa, jakieś kluski, pierogi czy naleśniki z owocami lub z serem. Latem częściej, bo jest więcej owoców z ogrodu, a więc i więcej słodkich pomysłów i inspiracji.
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 37
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 296
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40434
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 37
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 296
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40434
Składniki
Dojrzałe truskawki umyj i pozbaw szypułek (szypułek nie wyrzucaj, bo możesz je wysuszyć na zimową herbatkę). Owoce włóż do garnka z wrzątkiem, a następnie dodaj cukier, sól i ewentualnie wanilię. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
Pod koniec gotowania zagęść zupę, bo to przecież nie ma być rzadki kompot.
W tym celu kopiastą łyżkę skrobi ziemniaczanej rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody, powiedzmy – pół szklanki, a następnie wlej zawiesinę do garnka z zupą. W tym czasie mieszaj zupę, żeby nie zrobiły się grudki. Po chwili zobaczysz, że zupa truskawkowa przyjmuje postać rzadkiego, lekkiego kisielu – tak ma być.
Możesz podać taką przejrzystą zupę po przestudzeniu, ale możesz też dodać do niej kilka łyżek słodkiej śmietanki 18 lub 30% i tym sposobem zabielić zupę.
Zupa truskawkowa z makaronem
Zupa truskawkowa z kluseczkami kładzionymi.
Ja często robię tak, że gotuję „kisielową” wersję zupy z podwójnej ilości składników i część zjadamy taką klarowną, a następnego dnia zabielam śmietanką. I w ten magiczny sposób powstaje jakby zupełnie nowa zupa truskawkowa, a wszystko to starałam się pokazać na zdjęciach.
Zupa truskawkowa najlepiej smakuje po wystudzeniu, ale jednak nie prosto z lodówki, więc jeśli chcesz podać wczorajszą zupę, to podgrzej ją lekko przed podaniem. Niech stanie się letnia.
Smacznego!