Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa warzywna z brukselką

Zupa warzywna z brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2165 Ocena: 48086

Dodano:

Odsłon: 245

Nigdy nie potrafimy oprzeć się brukselce. Jak pojawia się na nią sezon, to musimy korzystać z niego ile się da.

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 250 g brukselki
  • 200 g kalafiora
  • zielone liście pora
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łodygi rozmarynu
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
    Marchewkę w talarki.
    Pietruszkę obieramy.
    Seler obieramy i kroimy w kostkę.
    Brukselkę oczyszczamy.
    Kalafior dzielimy na różyczki.
    Wszystkie warzywa zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra), wsypujemy łyżeczkę (płaską) soli, dodajemy związane sznurkiem zielone liście pora, natkę pietruszki (1/2 pęczku), rozmaryn. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 20 min.
    Związane sznurkiem por z ziołami i pietruszkę, wyjmujemy.
    Na patelni przygotowujemy białą zasmażkę.
    Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, rozrabiamy z wywarem (1 chochla), dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń