Najlepsze smaki lata na zdrowo i kolorowo. Nie trzeba zabielać ani zagęszczać.
Zupa warzywna z soczewicą
Składniki
- kości bulionowe, u mnie jagnięce żeberka 0,5 kg to na 4 porcje
- ziele angielkie i liść laurowy po 2 szt
- woda 1,5l
- Cukinia mała, u mnie kawałek plus mały patison
- Marchew
- Cebula
- czosnek 2 ząbki
- Kukurydza ugotowana i obkrojona
- Ziemniaki 4 szt
- sos warzywny- u mnie pomidorowo dyniowy 1 szkl
- Soczewica czerwona 4 łychy
- Koperek
- Chili lub pieprz
Składniki
- kości bulionowe, u mnie jagnięce żeberka 0,5 kg to na 4 porcje
- ziele angielkie i liść laurowy po 2 szt
- woda 1,5l
- Cukinia mała, u mnie kawałek plus mały patison
- Marchew
- Cebula
- czosnek 2 ząbki
- Kukurydza ugotowana i obkrojona
- Ziemniaki 4 szt
- sos warzywny- u mnie pomidorowo dyniowy 1 szkl
- Soczewica czerwona 4 łychy
- Koperek
- Chili lub pieprz

Etapy przygotowania
Wstawiłam bazę do bulionu, czyli żeberka. Jagnięcina potrzebuje w sumie 1,5 godziny. W przypadku żeberek wieprzowych lub porcji rosołowej wystarczy w sumie godzina. Po godzinie gotowania żeberek z zielem i liściem laurowym dodałam do bulionu umyte i pokrojone młode ziemniaki, startą na tarce cukinię i patisona, pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i czosnek. Jeszcze 4 łychy soczewicy. W sumie po 1,5 godziny gotowania dodałam obraną kukurydzę i sos pomidorowo dyniowy. A po wyłączeniu ognia dodałam posiekany koperek i całość doprawiłam solą i chili.

Aha, mięso z żeberek obrałam i dodałam do zupy. Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (18)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1395
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 897
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1395
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 897



Składniki
- kości bulionowe, u mnie jagnięce żeberka 0,5 kg to na 4 porcje
- ziele angielkie i liść laurowy po 2 szt
- woda 1,5l
- Cukinia mała, u mnie kawałek plus mały patison
- Marchew
- Cebula
- czosnek 2 ząbki
- Kukurydza ugotowana i obkrojona
- Ziemniaki 4 szt
- sos warzywny- u mnie pomidorowo dyniowy 1 szkl
- Soczewica czerwona 4 łychy
- Koperek
- Chili lub pieprz
Wstawiłam bazę do bulionu, czyli żeberka. Jagnięcina potrzebuje w sumie 1,5 godziny. W przypadku żeberek wieprzowych lub porcji rosołowej wystarczy w sumie godzina. Po godzinie gotowania żeberek z zielem i liściem laurowym dodałam do bulionu umyte i pokrojone młode ziemniaki, startą na tarce cukinię i patisona, pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i czosnek. Jeszcze 4 łychy soczewicy. W sumie po 1,5 godziny gotowania dodałam obraną kukurydzę i sos pomidorowo dyniowy. A po wyłączeniu ognia dodałam posiekany koperek i całość doprawiłam solą i chili.
Aha, mięso z żeberek obrałam i dodałam do zupy. Smacznego :)
Zupka pierwsza klasa :-)
o matulu, ale zjadłabym! zrobię taką :)
Pyszna zupka:)
Super zupka:)
Zupka na gesto, pycha :)