Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa węgierska, zupa gulaszowa

Zupa węgierska, zupa gulaszowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 529

Dodano:

Odsłon: 5788

To pyszna węgierska zupa, która ma konsystencję gulaszu. Jest gęsta, pożywna, nasyci i rozgrzeje każdego. O tej porze roku, taki ciepły posiłek jest obowiązkowy. Można podawać ją z chlebem lub z kluseczkami.

Składniki

  • 1kg mięsa wołowego
  • 2-3 cebule
  • 4-6 ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ostra papryczka (opcjonalnie)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (lub 2 pomidory)
  • 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkie papryki w proszku, 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • Natka pietruszki
  • Mąka
  • Sól, pieprz
  • olej
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa węgierska, zupa gulaszowa

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w grubą kostkę, oprószyć mąką. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso, aż zbrązowieje. Zalać wodą (lub bulionem) tak, aby mięso było ledwo zakryte. Dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu.
    Cebulę posiekać i zeszklić.
    Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, papryki pokroić w kostkę. Jeśli używamy świeżych pomidorów – sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić.
    Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrojone ziemniaki oraz cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę pogotować, dodać paprykę i pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić koncentratem pomidorowym i gotować jeszcze około 20 min. W razie potrzeby doprawić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń