Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa wiśniowa – smak dzieciństwa

Zupa wiśniowa – smak dzieciństwa

Autor:

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 3909

Dodano:

Odsłon: 2536

Bardzo smaczna zupa owocowa - spróbuj koniecznie!

Składniki

  • 300 g. wiśni (mogą być z pestkami)
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • płaska łyżeczka soli
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 goździki (niekoniecznie)
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% lub jeszcze lepiej – kremówki (30%)
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • ulubiony makaron do podania (może być bezglutenowy)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa wiśniowa – smak dzieciństwa

Przygotowanie

  1. Wiśnie można wypestkować, ale jeśli brak czasu – nie trzeba. Wrzucić je do garnka wraz z cukrem, solą, cynamonem i goździkami, zalać wrzącą wodą i gotować jakieś 10 minut. W międzyczasie można ugotować makaron.

  2. Śmietankę roztrzepać w małym garnuszku ze skrobią ziemniaczaną, mieszając dodać do garnka z zupą, zagotować całość i trochę wystudzić. Podawać z makaronem. Zupa z wiśni najlepiej smakuje, gdy jest lekko ciepła lub chłodna, ale nie bardzo zimna.

    W podobny sposób przygotowuję także zupę z czereśni. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 19 sierpnia 2016 uwielbiam zupy owocowe,a taka ,wisniową gotuje bardzo często,zamrażam wiśnie,żeby taka pysznościową zupe gotowac zimą. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń