Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosta i szybka domowa zupa z botwinki. Warto po nią sięgać bo jest bardzo zdrowa, lekka, pożywana, ma delikatny smak i nie jest trudna w przygotowaniu. Przygotowanie jej zajmuje około 30 minut, gorąco polecam!
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3470
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2827
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 159
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 120
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3470
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2827
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 159
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 120
Składniki
Ugotować bulion/wywar. Marchew, pietruszkę i bulwę buraka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Botwinę starannie umyć, aby pozbyć się piasku. Starte warzywa dodać do gotującego się wywaru, wymieszać, doprawić solą i gotować 10 minut pod przykryciem. W międzyczasie pokroić oddzielnie łodygi oraz liście na dość drobne kawałki. Po upływie 10 minut wrzucić łodygi do garnka, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
Następnie rozpuścić masło klarowane na patelni, wrzucić na nią liście botwiny i smażyć na średnim ogniu, do momentu aż liście lekko zwiotczeją. Liście przyprawić do smaku solą oraz dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Wymieszać i smażyć krótko, aż czosnek zacznie ładnie pachnieć (około minuty). Zawartość patelni dodać do zupy, wymieszać i gotować na średnim ogniu kolejne 5 minut. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą oraz czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.
Na koniec całość zaciągnąć śmietaną. Aby śmietana w zupie się nie zważyła, najpierw trzeba zahartować śmietanę. Śmietanę przelać do miski, dodać 2 chochle zupy (sam płyn), dokładnie wymieszać i zawartość miski wlać do garnka. Wymieszać, dodać jeszcze dwa ząbki czosnku i sprawdzić smak. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić zupę solą i pieprzem. Koperek umyć, posiekać i dodać do zupy. Zupę z botwinki można podawać z dodatkami, u mnie jajko ugotowane na twardo (dwie połówki na talerz). Można zupę posypać koperkiem oraz serwować także z ziemniakami. Smacznego!