Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwinka to jedna z moich ulubionych wiosennych zup..... Tym razem z ziemniakami i jajkiem na miękko......
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1282
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 466
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3452
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1054
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1282
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 466
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3452
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1054
Składniki
Warzywa oczyścić, pokroić na kawałki i razem z porcją rosołową włożyć do garnka. Zalać wodą (około 1,5 litra), postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, zebrać szumy, dodać liście laurowe i ziele angielskie, ugotować bulion, przecedzić.
Ziemniaki dokładnie wyszorować, pokroić na kawałki. Botwinkę umyć pod bieżącą wodą, buraczki pokroić w plasterki, liście posiekać.
Do wywaru wrzucić ziemniaki, gotować przez około 10 minut, następnie dodać pokrojoną botwinkę, wlać sok z cytryny i gotować jeszcze kilka minut. Gotową zupę zdjąć z ognia, zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z jajkiem na miękko, posypać posiekanym koperkiem.