Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50943

Dodano:

Odsłon: 13325

Prosta zupa o niesamowitym, delikatnym smaku.

Składniki

  • 800 g cukinii
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeża mięta
  • 750 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z cukinii

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy około 5 min. Zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem 15 min. Następnie zestawiamy, lekko studzimy i miksujemy.
    Do ostudzonego bulionu wrzucamy startą na dużych oczkach cukinię, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę posiekanej mięty i gotujemy około 10 min. Następnie wlewamy mleko, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podgrzewamy (nie zagotowujemy).
    Zupę podajemy z posiekaną miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń