Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 392 Ocena: 4844

Dodano:

Odsłon: 670

Zupa jest gęsta i smaczna. Często ją gotuję, gdyż domownicy za nią przepadają.

Składniki

  • 1 1/2 szkl. czerwonej soczewicy
  • 1 koncentrat pomidorowy "Pudliszki"
  • 2-3 dość duże marchewki
  • 2 cebule
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki majeranku, kurkuma, własnej roboty kostka rosoł
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyć najlepiej na noc. Z 1 1/2 szklanki suchej soczewicy po namoczeniu powinno być około 4 szklanek. Przełożyć ją do dość dużego garnka i zacząć gotować w 2,5 - 3 l wody. Woda w garnku powinna sięgać do połowy. Gdy zacznie się gotować trzeba dość często zbierać pianę.

  2. Do rondla z pokrywą wlać olej. Dodać posiekaną cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zeszklić, a następnie dodać do zupy.
    Chwilę pogotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Dodać przyprawy. Gotować około 15 min i wtedy dodać majeranek. Jeszcze gotować 10-15 min. Ja nie zabielam tej zupy - jest wystarczająco gęsta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń