Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa jest gęsta i smaczna. Często ją gotuję, gdyż domownicy za nią przepadają.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 117
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2661
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 818
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1584
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14237
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 117
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2661
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 818
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1584
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14237
Składniki
Soczewicę namoczyć najlepiej na noc. Z 1 1/2 szklanki suchej soczewicy po namoczeniu powinno być około 4 szklanek. Przełożyć ją do dość dużego garnka i zacząć gotować w 2,5 - 3 l wody. Woda w garnku powinna sięgać do połowy. Gdy zacznie się gotować trzeba dość często zbierać pianę.
Do rondla z pokrywą wlać olej. Dodać posiekaną cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zeszklić, a następnie dodać do zupy. Chwilę pogotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Dodać przyprawy. Gotować około 15 min i wtedy dodać majeranek. Jeszcze gotować 10-15 min. Ja nie zabielam tej zupy - jest wystarczająco gęsta.