Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa jest gęsta i smaczna. Często ją gotuję, gdyż domownicy za nią przepadają.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Składniki
Soczewicę namoczyć najlepiej na noc. Z 1 1/2 szklanki suchej soczewicy po namoczeniu powinno być około 4 szklanek. Przełożyć ją do dość dużego garnka i zacząć gotować w 2,5 - 3 l wody. Woda w garnku powinna sięgać do połowy. Gdy zacznie się gotować trzeba dość często zbierać pianę.
Do rondla z pokrywą wlać olej. Dodać posiekaną cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zeszklić, a następnie dodać do zupy. Chwilę pogotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Dodać przyprawy. Gotować około 15 min i wtedy dodać majeranek. Jeszcze gotować 10-15 min. Ja nie zabielam tej zupy - jest wystarczająco gęsta.