Do góry

Zupy Przepis na:

zupa z czerwonej soczewicy

zupa z czerwonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1790

Dodano:

Odsłon: 1242

Okres jesienno - zimowy to najlepsza pora na zupy. Dlatego codziennie eksperymentuje i wymyślam coś nowego, rozgrzewającego. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy, którą tak bardzo lubię.

Składniki

  • 1 marchewka
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 litry wody
  • Ponadto:
  • 1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 5 niewielkich ziemniaków
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól,
  • sos sojowy do smaku
  • 100g gęstej śmietanki 12 lub 18%
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2l wody, dodać marchewkę, selera, pietruszkę, natkę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz udka z kurczaka. Gotować bulion przez ok 3 godziny. Po tym czasie całość przelać przez sito.

  2. Soczewicę namoczyć w 3 szklankach zimnej wody przez ok 2 godziny.

    Cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy w garnku. Zalać bulionem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odsączoną soczewicę. Całość gotować przez ok 20 minut, aż zmieniki i soczewica zmiękną.

    Zupę przyprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, kurkumą, curry, papryką, imbirem oraz pozostałymi przyprawami.

    Zupę odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietankę i posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę z bulionu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń