Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okres jesienno - zimowy to najlepsza pora na zupy. Dlatego codziennie eksperymentuje i wymyślam coś nowego, rozgrzewającego. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy, którą tak bardzo lubię.
Stary polski przepis na aromatyczne udka kurczaka pieczone z dodatkiem kiszon...
Odsłon: 71
Smaczna, domowa zupa pomidorowa. Smak dzieciństwa, zasmakuje dużym i małym ła...
Odsłon: 134
Najłatwiejszy sernik do wykonania. Smaczny i forma serca z galaretki sprawia,...
Odsłon: 120
Stary polski przepis na aromatyczne udka kurczaka pieczone z dodatkiem kiszon...
Odsłon: 71
Smaczna, domowa zupa pomidorowa. Smak dzieciństwa, zasmakuje dużym i małym ła...
Odsłon: 134
Najłatwiejszy sernik do wykonania. Smaczny i forma serca z galaretki sprawia,...
Odsłon: 120
Składniki
Do garnka wlać 2l wody, dodać marchewkę, selera, pietruszkę, natkę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz udka z kurczaka. Gotować bulion przez ok 3 godziny. Po tym czasie całość przelać przez sito.
Soczewicę namoczyć w 3 szklankach zimnej wody przez ok 2 godziny. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy w garnku. Zalać bulionem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odsączoną soczewicę. Całość gotować przez ok 20 minut, aż zmieniki i soczewica zmiękną. Zupę przyprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, kurkumą, curry, papryką, imbirem oraz pozostałymi przyprawami. Zupę odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietankę i posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę z bulionu.