Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą Wam dziś przedstawię, jest baaaardzo smaczna. Gęsta, sycąca, zdrowa i pyszna. Każdemu chyba przypadnie do gustu. Soczewica to roślina strączkowa, którą cechują nie tylko wartości smakowe, ale również wartości odżywcze. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, która w swoim składzie ma kwas foliowy, molibden, błonnik, miedź, potas, żelazo, wapń, witaminy B1 i B6, cynk itp.Zawiera sporo białka i szybko daje uczucie sytości. O jej właściwościach zdrowotnych warto poczytać coś więcej. Ja lekturę odbyłam i dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy np, że soczewica obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi. A to tylko początek jej zdrowotnych właściwości. Więc zachęcam do sięgania po te nasionka, które wyglądają dość niepozornie, ale mogą zdziałać cuda.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 103
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 103
Składniki
Cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Delikatnie solimy ( szybciej zmięknie ) i smażymy do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, seler i pietruszkę. Oprószamy solą, mieszamy i wszystko razem dusimy, aż warzywa będą półmiękkie
Zalewamy ok 2 litrami gorącej wody i gotujemy ok 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną w kawałki paprykę, po kolejnych 5 minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i dokładnie opłukaną na sitku soczewicę. Całość gotujemy do miękkości soczewicy, czyli ok 15 - 20 minut
W międzyczasie zupę doprawiamy solą i mieloną papryką, a także dolewamy sok pomidorowy
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni, aż ładnie się zarumieni. Powstałe skwarki dodajemy do zupy ( ja tłuszczu nie dodaję )
Całość doprawiamy na koniec majerankiem