Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z czerwonych warzyw

Zupa z czerwonych warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 735 Ocena: 48696

Dodano:

Odsłon: 802

O tej porze roku na naszych stołach zupy sprawdzają się znakomicie. Najlepiej przygotować je z jesiennych warzyw. Tym razem postawiłam na paprykę, marchewkę i soczewicę. Zupa jest rozgrzewająca i świetnie sprawdzi się w zimowe dni, gdy wieje wiatr i pada śnieg.

Składniki

  • papryka świeża czerwona 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • woda 200 ml
  • marchew 2 sztuki
  • soczewica gotowana na parze 1 puszka (310g)
  • masło klarowane 1 łyżka
  • sól, papryka ostra w proszku 1/2 łyżeczki
  • bulion mięsny lub warzywny 400 ml
  • koncentrat pomidorowy z przyprawami 150 ml
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z czerwonych warzyw

Przygotowanie

  1. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, soczewicę osączamy z zalewy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i soczewicę, smażymy 10 minut. Wlewamy bulion, koncentrat, dodajemy przyprawy. Zupę gotujemy 15 minut.
    W tym czasie paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Paprykę z czosnkiem podsmażamy na oliwie, następnie zalewamy wodą, gotujemy 10 minut, blendujemy.
    Zblendowane warzywa łączyny z zupą. Całość gotujemy 5 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżą bagietką.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń