Zupy Przepis na:
Zupa z dorsza pod gwiazdami


Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1326
Dodano: 13.12.2017
Odsłon: 385
Składniki
- 2 marchewki
- 1/3 selera korzeń
- 1 por biała część
- 30 dkg dorsza filet
- sól, pieprz, papryka czerwona
- 2 ziela angielskie
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 kromki chleba
- natka pietruszki
- lubczyk
- 1/3 szklanki śmietany 30 %
- masło klarowane
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Marchew, seler obieram. Marchewkę kroję w plastry a z nich wycinam kilka gwiazdek .to samo robię z selerem. Pozostałe kroję w kostkę. Por kroję w paski. W garnku przesmażam na maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę, doprawiam sola, pieprzem, natką.Chleb kroję na małe kwadraty i przesmażam go na maśle klarowanym na chrupiące grzanki. Podaję z nimi zupę.
Komentarze do przepisu (1)

terwol 13 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
pieknie wyglada0 Kto głosował? | Odpowiedz