Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z dyni hokkaido to rozgrzewająca propozycja na jesienny obiad. Jest kremowa i bardzo aromatyczna dzięki użyciu także skórek dyni. Nie można także odmówić jej wartości odżywczych: jest bogata w witaminy, błonnik i magnez.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19815
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 466
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6878
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242642
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19815
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 479
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 466
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6878
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242642
Składniki
Wszystkie warzywa umyj. Dynię pokrój w kostkę razem ze skórą. Marchewki i czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Korzeń imbiru obierz i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do garnka włóż marchew, cebulę, czosnek i imbir. Zalej wszystko wodą i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj chili, gałkę muszkatołową i kardamon. Gotuj wszystko razem przez minutę.
Do garnka dołóż dynię, bulion warzywny i ocet. Przykryj zupę pokrywką i gotuj przez 5 minut. Następnie wlej mleczko kokosowe i całość zagotuj. Trzymaj zupę na ogniu przez 20 minut pod przykryciem. Gdy dynia będzie miękka, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj wszystkie składniki blenderem ręcznym, aż zupa będzie całkowicie gładka. Dopraw danie solą i pieprzem. Zupę z dyni hokkaido podawaj na ciepło, udekorowaną listkami bazylii, nasionami dyni i sezamem.