Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zupa z dyni i masła orzechowego – dość może zaskakujące, ale bardzo smaczne danie. Ze względu na dodatek masła orzechowego zupa jest bardzo, bardzo sycąca. I choć przez masło traci też odrobinę zwyczajową jaskrawość barwy, to jednak zdecydowanie warto jej spróbować. Dodatek masła fistaszkowego zagęszcza nieco zupę i sprawia, że staje się ona niesamowicie kremowa. I nie dominuje w niej smak dyni!
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 540
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 773
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 540
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 773
Składniki
Zeszklij posiekaną cebulę na tłuszczu roztopionym w odpowiednio dużym garnku.
Gdy już będzie szklista, dodaj chili, imbir i czosnek i smaż jeszcze przez kilka minut, mieszając.
Do garnka dodaj dynię, trochę soli i pieprzu, mieszając smaż przez 5 minut.
Wlej gorący bulion/wodę, doprowadź do wrzenia, zredukuj płomień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Dynia powinna zacząć się rozpadać.
Zmiksuj zupę na krem. Dodaj masło orzechowe i miksuj dalej. Na koniec wrzuć kolendrę (natkę pietruszki). Dopraw jeszcze solą i sokiem z cytryny.
Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, krążkiem chili i zielonymi listkami pietruszki lub kolendry.
Zupa jest odpowiednia również dla wegan oraz osób unikających glutenu. Rozgrzewa i syci niesamowicie! Smacznego!