Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z dyni i masła orzechowego

Zupa z dyni i masła orzechowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 319 Ocena: 3503

Dodano:

Odsłon: 209

Dziś zupa z dyni i masła orzechowego – dość może zaskakujące, ale bardzo smaczne danie. Ze względu na dodatek masła orzechowego zupa jest bardzo, bardzo sycąca. I choć przez masło traci też odrobinę zwyczajową jaskrawość barwy, to jednak zdecydowanie warto jej spróbować. Dodatek masła fistaszkowego zagęszcza nieco zupę i sprawia, że staje się ona niesamowicie kremowa. I nie dominuje w niej smak dyni!

Składniki

  • 1 kg dyni pozbawionej skóry i pestek, pokrojonej w kawałki (waga po obraniu)
  • 1 łyżka rafinowanego oleju kokosowego (opcja dla wegan) lub masła klarowanego
  • 1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 mała papryczka chili, pozbawiona nasion i drobno pokrojona (zostaw po cienkim plasterku do dekoracji każdego talerza z zupą)
  • kawałek imbiru ok. 3 cm, starty drobno
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 litr bulionu warzywnego (świetny będzie bulion z obierek – klik) lub wody
  • 230 g masła orzechowego
  • sok z cytryny – powinna wystarczyć jedna nieduża cytryna dla ożywienia smaku
  • garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
  • do podania – prażone pestki dyni
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zeszklij posiekaną cebulę na tłuszczu roztopionym w odpowiednio dużym garnku.

  2. Gdy już będzie szklista, dodaj chili, imbir i czosnek i smaż jeszcze przez kilka minut, mieszając.

  3. Do garnka dodaj dynię, trochę soli i pieprzu, mieszając smaż przez 5 minut.

  4. Wlej gorący bulion/wodę, doprowadź do wrzenia, zredukuj płomień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Dynia powinna zacząć się rozpadać.

  5. Zmiksuj zupę na krem. Dodaj masło orzechowe i miksuj dalej. Na koniec wrzuć kolendrę (natkę pietruszki). Dopraw jeszcze solą i sokiem z cytryny.

  6. Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni, krążkiem chili i zielonymi listkami pietruszki lub kolendry.

  7. Zupa jest odpowiednia również dla wegan oraz osób unikających glutenu. Rozgrzewa i syci niesamowicie!
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń