Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nigdy nie jedliście zupy kremu z dyni z lanym ciastem to koniecznie musicie to nadrobić! Zupa z lanymi kluskami to najlepsza dyniowa jaką jadłam. Smak dyni złamałam lekko pikantnym, anyżowym selerem naciowym.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Składniki
Dynię obieramy, wydrążamy z pestek, kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę, ziemniaka myjemy, obieramy i również kroimy. Selera naciowego obieramy z grubych włókien i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w ćwiartki, ząbki czosnku na pół. Na małej ilości oleju smażymy warzywa. Najpierw smażymy dynię, kiedy się zarumieni przekładamy ją do garnka. Potem smażymy pozostałe warzywa i również przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy wodą, tak aby były w całości przykryte. Dodajemy przyprawy, cukier, koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości. Teraz warzywa miksujemy blenderem. Dolewamy wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość, ewentualnie doprawiamy do smaku. Teraz lane ciasto. Zupa jest gęsta, lane ciasto powinno być zdecydowanie gęstsze niż tradycyjne. Na 2 małe jajka dałam 3 duże łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu, dodajemy do zupy porcje ciasta wielkości 1/2 małej łyżeczki. Co jakiś czas mieszamy. Lane kluski jeszcze mocniej zagęszczą zupę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty, często mieszając. Przed podaniem zupę dekorujemy pestkami.