Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nigdy nie jedliście zupy kremu z dyni z lanym ciastem to koniecznie musicie to nadrobić! Zupa z lanymi kluskami to najlepsza dyniowa jaką jadłam. Smak dyni złamałam lekko pikantnym, anyżowym selerem naciowym.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2552
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20024
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 529
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 627
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7058
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2552
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20024
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 529
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 627
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7058
Składniki
Dynię obieramy, wydrążamy z pestek, kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę, ziemniaka myjemy, obieramy i również kroimy. Selera naciowego obieramy z grubych włókien i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w ćwiartki, ząbki czosnku na pół. Na małej ilości oleju smażymy warzywa. Najpierw smażymy dynię, kiedy się zarumieni przekładamy ją do garnka. Potem smażymy pozostałe warzywa i również przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy wodą, tak aby były w całości przykryte. Dodajemy przyprawy, cukier, koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości. Teraz warzywa miksujemy blenderem. Dolewamy wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość, ewentualnie doprawiamy do smaku. Teraz lane ciasto. Zupa jest gęsta, lane ciasto powinno być zdecydowanie gęstsze niż tradycyjne. Na 2 małe jajka dałam 3 duże łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu, dodajemy do zupy porcje ciasta wielkości 1/2 małej łyżeczki. Co jakiś czas mieszamy. Lane kluski jeszcze mocniej zagęszczą zupę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty, często mieszając. Przed podaniem zupę dekorujemy pestkami.