Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni. Przepis na tę kremową, jesienną zupę Ewa Wachowicz zdradziła w 434. odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje". Źródło: materiały prasowe Polsat
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 80
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 164
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 80
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 164
Składniki
Dynię dokładnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne z pestkami i włóknami. Następnie dzielimy ją na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Dodajemy ząbki czosnku w łupinach. Całość doprawiamy solą i polewamy oliwą. Dynię wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut (do miękkości).
Marchewki i ziemniaka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przerzucamy do garnka. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.
Upieczoną dynię obieramy ze skórki, z czosnku zdejmujemy łupinę. Składniki przerzucamy do garnka z gotującymi się warzywami. Dodajemy wino, wywar doprawiamy startym imbirem. Zupę gotujemy do miękkości.
Kiedy wszystkie warzywa zmiękną zaczynamy blendować zupę na gładki krem. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, curry i sok wyciśnięty z limonki. Wszystko razem mieszamy. Zupę nakładamy na talerze. Ewa Wachowicz swój krem podała z pesto z natki marchewki i cząstkami limonki. My natomiast zdecydowaliśmy się na świeżą natkę pietruszki, zupę doprawiliśmy zmielonym pieprzem i solą.