Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia jest bardzo smacznym warzywem, wiec wykorzystuje kilka tygodni w roku na przygotowanie róznych potraw z pieczonej lub duszonej dyni. Najwieksza popularnoscia cieszy sie jednak zupa z dyni, inna niz te z duza iloscia warzyw. Nasza ulubiona zupy z dyni zawiera owoce, glównie jablka, ale i gruszki lub sliwki, które idealnie kombinuja sie z przyprawami np. imbirem lub cynamonem. W tym roku bylam w eksperymentalnym nastroju i zainspirowana azjatycka kuchnia przyrzadzilam inny rodzaj owocowej zupy dyniowej, tym razem z mango, curry, imbirem i garam masala.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 33
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 227
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 238
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 253
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 33
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 227
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 238
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 253
Składniki
Do zupy uzywam najczesciej dyni hokkaido ze wzgledu na jej smak, kolor i fakt, ze mozna ja gotowac ze skórka. Polówke dyni pokroic na kawalki, marchewki na plastry, cebule w kostke a imbir drobno posiekac. Wszystko podsmazyc na odrobinie oliwy z oliwek, po 3-4 minutach dodac bulion warzywny i gotowac na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
Dodac obrane i pokrojone na kawalki mango, mleko kokosowe, mango w proszku i curry w proszku, nastepnie wszystko zblendowac do uzyskania kremowej masy. Wazne jest, aby proszek mango dodac przed zblendowaniem, inaczej utworza sie bardzo szybko grudki, które nie rozpuszczają się. Zupe doprawic sokiem z cytryny, galka muszkatolowa, garam masala, pieprzem i sola. W zaleznosci od smaku mozna dodać troche więcej curry w proszku i regulowac konsystencje za pomocą bulionu warzywnego lub reszty mleka kokosowego i gotowac jeszcze przez chwile. Aby zupa miala zdecydowanie owocowy smak, pokroic drugie mango na male kostki i dodac 1-2 łyzki stolowe bezposrednio do kazdego talerza. Pestki dyni uprazyc bez tluszczu.
Podawac zupe z kostkami mango, prażonymi pestkami i drobno posiekana kolendra. Kto lubi, może dodac do smaku olej z pestek dyni.