Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7107
Dodano: 02.12.2019
Odsłon: 1160
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Do zupy uzywam najczesciej dyni hokkaido ze wzgledu na jej smak, kolor i fakt, ze mozna ja gotowac ze skórka.
Polówke dyni pokroic na kawalki, marchewki na plastry, cebule w kostke a imbir drobno posiekac. Wszystko podsmazyc na odrobinie oliwy z oliwek, po 3-4 minutach dodac bulion warzywny i gotowac na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
Dodac obrane i pokrojone na kawalki mango, mleko kokosowe, mango w proszku i curry w proszku, nastepnie wszystko zblendowac do uzyskania kremowej masy. Wazne jest, aby proszek mango dodac przed zblendowaniem, inaczej utworza sie bardzo szybko grudki, które nie rozpuszczają się. Zupe doprawic sokiem z cytryny, galka muszkatolowa, garam masala, pieprzem i sola. W zaleznosci od smaku mozna dodać troche więcej curry w proszku i regulowac konsystencje za pomocą bulionu warzywnego lub reszty mleka kokosowego i gotowac jeszcze przez chwile.
Aby zupa miala zdecydowanie owocowy smak, pokroic drugie mango na male kostki i dodac 1-2 łyzki stolowe bezposrednio do kazdego talerza.
Pestki dyni uprazyc bez tluszczu.
Podawac zupe z kostkami mango, prażonymi pestkami i drobno posiekana kolendra. Kto lubi, może dodac do smaku olej z pestek dyni.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

konhambos 18 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Dziekuje wszystkim za mile komentarze!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 02 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Wspaniała i cudna zupka..pycha..:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 02 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Swietnie doprawiona!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 02 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Zupka w pysznym wydaniu :)1 Kto głosował? | Odpowiedz