Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa :)
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 110
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 110
Składniki
Obraną marchew, pietruszkę, seler i wypłukany por włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, dodać 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do gotujących się warzyw.
Z fasolki odciąć końcówki z dwóch stron, zalać w garnku wodą z łyżeczką cukru i soli, obgotować krótko i odcedzić. Kurki dobrze oczyścić z piasku. Można do tego celu użyć pędzelka lub zalać w misce na krótko wrzątkiem, pozostawić na chwilę aby opadł piasek, zebrać kurki delikatnie łyżką cedzakową. Czynność powtarzać 3 razy. Odsączone kurki rozłożyć na ręczniku papierowym w celu osuszenia.
Obraną cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać kurki i dusić chwilę pod przykryciem.
Z warzywnego bulionu wyciągnąć oprócz ziemniaków warzywa. Por odrzucić, resztę warzyw pokroić w kostkę i wrzucić ponownie do wywaru.
Wystudzoną fasolkę pokroić w małe kawałki i wraz z kurkami i cebulą dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę oraz majeranek i papryki. Doprawić zupę pieprzem i solą.