Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z Fenkułu ( kopru włoskiego ) z Francuskimi Grzankami

Zupa z Fenkułu ( kopru włoskiego ) z Francuskimi Grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2737

Dodano:

Odsłon: 2641

I poszło. Było, pysznie i aromatycznie. Przepis zaczerpnięty od Jamie'go Oliver'a.

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 bulwy fenkułu ( kopru włoskiego)
  • olej kokosowy
  • 1 warzywna kostka bulionowa ( ekologiczna jeżeli takiej nie macie dajcie suszony lubczyk, sól, pieprz )
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 duże jajko
  • 50 g sera cheddar
  • 1/2 łyżeczki susznych płatków chilli
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 100 g czerstwego chleba
  • opcjonalnie: 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • pół pęczka kopru
  • pół pęczka natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czosnek i cebulę kroimy w cienkie plasterki.
    Przycinamy i kroimy koper włoski również w cienkie plasterki.
    Wkładamy warzywa do dużego garnka na średnim ogniu z 1-2 łyżkami oleju kokosowego.
    Zmniejszamy płomień do małego, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 30 min regularnie mieszając i wlewając trochę wody dla rozrzedzenia ( jeżeli zajdzie taka potrzeba ), aż zmiękną i staną się lepkie.
    Wkruszamy kostkę bulionową ( Lub doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem ), dodajemy fasolę wraz z zalewą i wlewamy 750ml wrzątku.
    Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min.
    Miksujemy blenderem do odpowiedniej konsystencji.
    Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem, natką pietruszki i szczyptą płatków chilli.

    W między czasie gdy wszystko się gotuje, wbijamy jajko do miski, wsypujemy starty cheddar i płatki chilli.
    Rozgniatamy nasiona fenkułu, dosypujemy do miski i wszystko dokładnie mieszamy.
    Chleb kroimy w cienki paski i obtaczamy w masie jajecznej.
    Smażymy z obydwu stron na rumiano.

    Według gustu do zupy dodajemy jogurt lub śmietanę.
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Anikana 15 września 2017 Eko kostka:)). Albo zwykła kostka (ja akurat stosuję, bo lubię), albo bulion np. z mrożonych obierek z warzyw podsmażonych na oleju (po kilku rosołach mam w zamrażarce aż za dużo obierek - godzinka na patelni i 4 słoiczki x 180g bulionu gotowe). Jak ktoś jest eko, to nie kupuje kostek (ja nie jestem, ale nie lubię marnotrawstwa). Od oleju kokosowego lepszy rzepakowy. Zawsze. Ale zupka zacna:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 03 marca 2017 Mmmmm...pyszna i aromatyczna...uwielbiam fenkuł:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 03 marca 2017 Zrobię na pewno. Od dawna chodzi za mną zupa fenkułowa :). Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 02 marca 2017 Inaczej być nie mogło <3 BoVsko <3 Polecam też nasiona kopru <3 jako przyprawę <3 Mega! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń