Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa z grzybów leśnych"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12330
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13163
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5384
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12330
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13163
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5384
Składniki
Grzyby oczyść, umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli grzyby mają zdrowe nóżki, nie wyrzucaj ich, lecz pokrój razem z kapeluszami. Marchewkę i seler oskrob, opłucz, po czym pokrój w kilkucentymetrowe cienkie paseczki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż na nim cebulę. Po minucie dodaj na patelnię pokrojone warzywa, chwilę smaż razem. Na koniec dodaj grzyby i dalej smaż aż się przyrumienią.
W tym czasie przełóż kaszę na gęste sito i dokładnie opłucz pod strumieniem bieżącej wody.
Po kilku minutach smażenia zawartość patelni przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu około 30 min. Po tym czasie dodaj opłukaną kaszę i wymieszaj. Zupę gotuj kolejne 30 minut. Na koniec zapraw zupę śmietaną połączoną z 1 łyżką mąki, dodaj majeranek, sól i pieprz.
Gotową zupę rozlej do talerzy, udekoruj świeżą zieleniną i od razu podawaj.
105 minut Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie