Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z grzybów leśnych

Zupa z grzybów leśnych

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2669

Dodano:

Odsłon: 4192

Aromatyczna zupa z grzybów leśnych z makaronem

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 nasiona ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 duża cebula
  • 1/2 kg grzybów leśnych
  • kilka grzybów suszonych (opcjonalnie)
  • 150 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzeć na tarce.
    Pora posiekać.
    W garnku rozgrzać olej i 1 łyżkę masła, dodać warzywa i podsmażyć 10 minut.
    Dodać ziele, pieprz w ziarnach i liście laurowe, zalać 2,5 litrami wody. Dodać rozkruszone suszone grzyby.
    Cebulę posiekać, grzyby pokroić na plasterki.

  2. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i chwilę podsmażyć, dodać grzyby, smażyć ok 10- 15 minut, aż będą rumiane, posolić obficie i popieprzyć podczas smażenia, przełożyć do garnka z warzywami.
    Całość gotować 20 minut, odlać trochę wody z gotowania, wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy.
    Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń