Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z jarmużem

Zupa z jarmużem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2330 Ocena: 51799

Dodano:

Odsłon: 3449

Pikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.

Składniki

  • 100 g jarmużu
  • cebula
  • 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny)
  • por
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka masła klarowanego
  • kilka ziemniaków
  • ząbek czosnku
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g chorizo w plasterkach
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól ,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z jarmużem

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle ,dodajemy oliwę pokrojonego w piórka pora i pokrojone w kostkę ziemniaki ,dusimy kilka minut a następnie wrzucamy posiekany czosnek ,oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy. Warzywa zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy.
    Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cook7 06 lutego 2016 Sam autor jest gwarancją wyjątkowego dania. Ten przepis kopiuję i wkrótce wykorzystam. A wygląd tej zupy i użyte składniki rokują rozkosz dla podniebienia. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 listopada 2014 Jak chwalicie to muszę zrobić. Nawet nie wiem jak smakuje jarmuż :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 26 listopada 2014 Przepyszna zupka, wyrazista. Z ulubionym chorizo i ten dodatek jarmużu. Poezja.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 listopada 2014 Uwielbiam chorizo :)...i jak dobrze że jarmuż w Polsce wraca do łask.U nas w Irlandii jest bardzo popularny i ogólnodostępny w przeciwieństwie do PL :)Takie zupy uwielbiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 listopada 2014 Zupa wygląda bardzo apetycznie :-). Jarmuż jest cennym źródłem witamin i szkoda, że trochę zapomnianym warzywem, a przecież ma wiele zastosowań - jako smaczny dodatek do zupy - jak Ty zastosowałeś :-), czy też do różnego rodzaju sałatek, albo jak tutaj w Holandii - popularnego puree ziemniaczanego wymieszanego ze sparzonym jarmużem pokrojonym drobno.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń